Cécile McLorin Salvant presented by So What’s Next? - So What's Next

 

Cécile McLorin Salvant presented by So What’s Next?

9 juli 2019

Op The Window staan duetten die ze met pianist Sullivan Fortner maakte. Samen verkent het duo alle mogelijkheden van het samenspel tussen piano en zang. De twee improviseren en spelen met timing, frasering, harmonieën en melodieën.

‘De beste jazz-zangeres van haar generatie,’ oordeelt de Volkskrant. Met haar eigenzinnige stemgebruik en enorme wendbaarheid weet ze vergeten composities tot leven te wekken en een nieuwe glans te geven. Zo zingt ze vaudeville, country blues, Broadway songs en Franse chansons naast haar eigen composities.

Met elk album laat McLorin Salvant in wisselende bandbezettingen een andere kant van zichzelf horen. The Window laat zich het beste omschrijven als een verzameling meditatieve liedjes die vertellen over de energieke kant van de liefde. Het thema wordt onderzocht aan de hand van een breed repertoire; van Richard Rodgers tot Frans cabaret, Stevie Wonder, vroege rhythm & blues en uiteraard McLorin Salvant haar eigen composities. Elk liedje laat op een eigen manier de vele kanten van de liefde zien, zowel de mooie als de moeilijke. Ze zingt over verwachtingen en vreugde, obsessie en razernij, kwelling en verlangen, vrijheid en behaagzucht.

McLorin Salvant combineert haar muzikaliteit al jaren met een intensieve studie naar Amerikaanse muziekgeschiedenis. Ze is altijd op zoek naar emoties en boodschappen die in haar muziek verwerkt zitten en ons iets vertellen over de geschiedenis, het heden en de toekomst. Zo schrijft ze op haar website: “Ik ben niet geïnteresseerd in het idee van relevantie, ik ben geïnteresseerd in het idee van aanwezigheid. Ik wil spelen met de tijd en communiceren door de tijd heen.”

McLorin Salvant zingt vaak over complex verstrengelde onderwerpen als seks, gender en macht. Dat doet ze op een melancholische, hoopvolle, urgente en bevrijdende manier. “Ik probeer zo dicht mogelijk bij de kern van een nummer te komen, om dat gevoel vervolgens te delen met mijn publiek.” Compleet opgezogen en toch in controle over haar muziek, gooit ze haar hele karakter in de muziek; uitdagend, geestig, speels, eerlijk en ondeugend.