Young British Jazz - So What's Next

 

Young British Jazz

27 juni 2018

Festivalfocus: Young British Jazz

In Londen gonst het van de jazz. Een nieuwe generatie jazzmuzikanten laat van zich horen en schudt de jazzscene aan alle kanten op. Hun opwindende muziek is een ontdekkingstocht door jazz, elektronische en andere dansmuziek – als het maar ‘uplifting’ is. Jazz en beyond festival So What’s Next? laat een dwarsdoorsnede van die spannende jazzscene zien op 2, 3 en 4 november in Eindhoven met op het programma Theon Cross, Nubya Garcia, Moses Boyd Exodus, Zara McFarlane, Poppy Ajudha, Dinosaur, Oscar Jerome en GoGo Penguin.

Opschudding

De jonge muzikanten uit de ongepolijste Londense scene vormen een hechte groep. Ze spelen in elkaars bands, wisselen steeds van positie en zoeken nieuwe combinaties. Ze willen verrassen, schuren, risico nemen en het publiek in vervoering brengen.

“We willen echt iets bewijzen. Bijvoorbeeld dat jazz niet iets van vroeger is. Er is hopelijk niks stoffigs aan onze muziek”, zegt saxofoniste Nubya Garcia. “Dat is ons ook ingepeperd door Tomorrow’s Warriors, een jazzplatform dat de Londense jazzspirit levend wil houden en waar veel van deze muzikanten muziekonderwijs kregen: Wees actueel, luister naar wat er om je heen gebeurt.”

Muzikaal Snapshot

De ontwikkelingen van deze scene worden op de voet gevolgd door saxofonist en jazzboegbeeld Shabaka Hutchings en de legendarische BBC Radio-dj Gilles Peterson. Ze zien al vroeg de urgentie van de nieuwe muzikale beweging en nodigen in de zomer van 2017 een heel legioen nieuwe Britse jazzbands in de studio uit.

Via het beroemde label Brownswood Recordings – sinds tien jaar een springplank voor menig getalenteerd muzikant op het gebied van jazz, hiphop, club rooted soul, world en elektronica zoals José James en Zara McFarlane – krijgen de Londenaren zo de kans om hun muziek aan de wereld te presenteren. Hun album ‘We Out Here’ wordt een vlammend muzikaal snapshot van dat jonge Londense jazzgeluid. Vanaf de lancering van die plaat, staan de spotlights wereldwijd gericht op Londen.

Op So What’s Next? nieuwe momentopnames van de London underground.

Meer lezen & luisteren

Beluister “We Out Here” op Bandcamp
The Guardian: “The British jazz explosion: meet the musicians rewriting the rulebook”
De Volkskrant: “Er is iets opwindends gaande in Londen, en het is jazz”