So What's Next? 2019 - So What's Next

 

So What’s Next? 2019

7 oktober 2019

Ook dit najaar keert het succesvolle So What’s Next? festival met een zevende editie terug naar de binnenstad van Eindhoven. Het evenement verkent de grenzen van de jazz en laat zich niet in een hokje duwen. Jazz is het vertrekpunt, maar zeker niet het enige referentiekader op So What’s Next?

Dit spraakmakende muziekfestival vindt jaarlijks in het eerste weekend van november plaats met elke editie zo’n 60 acts. In het Muziekgebouw – tevens het festivalhart – en op tal van andere locaties in het centrum van de stad, vind je opvallende headliners en showcases van aanstormende jazzartiesten met een eigentijds geluid. Crossovers van jazz met hiphop, soul, world, elektronische en klassieke muziek krijgen alle ruimte die ze verdienen.

So What’s Next? gaat over de toekomst van de jazz en dat maakt het programma ook waar. Niet voor niets concludeerde het gezaghebbende Downbeat Magazine: “So What’s Next? is primed to become a major new destination in the international jazz ecosystem.” Door de focus op ‘zwarte’ Anglo-Amerikaanse jazz heeft het festival een geheel eigen gezicht en signatuur. De inzet van internationale scouts uit New York en Los Angeles en gastcuratoren draagt daaraan zeker bij en de line-up is ieder jaar van zeer hoog niveau.

Het festival presenteert op vrijdag en zaterdag concerten waarbij headliners een bijzonder programma van support acts hebben gecureerd. Op vrijdag is dat BINKBEATS, die zal optreden in de gloednieuw verbouwde, prachtige Paterskerk. Op zaterdag is dat Michael League, bandleider van Snarky Puppy.
Tweede headliner van de avond is de drievoudig Grammy-winnaar Cécile McLorin Salvant, met een elasticiteit in haar stem die ongekend is. Naast deze optredens zijn er ook een groot aantal andere acts op de zaterdagavond.
Gedurende het hele weekend is op diverse locaties in Eindhoven een groot aantal gratis concerten te bezoeken. In cafés, winkels, op straat, in hotels: overal klinkt jazz, voel je de jazz-vibe en kan je je onderdompelen in een breed en divers programma.

Vrijdag 1 november
Paterskerk (DomusDela)

De Opening Night van So What’s Next? in de vernieuwde Paterskerk wordt dit jaar verzorgd door BINKBEATS met in het voorprogramma Thus Owls en Niels Broos. Voorafgaand aan dit concert klinkt het geluid van So What’s Next al in de binnenstad van Eindhoven, waar tal van brassbands op straten en pleinen van zich zullen laten horen. . Met Perhaps Contraption, Non Melting Ice Cream Band, Aeris Brass Band, Convoi exceptional en Valvetronic Brass Band.

BINKBEATS
De Nederlandse producer, multi-instrumentalist en componist BINKBEATS heeft de vaardigheid om organische geluiden om te zetten naar de synthese van elektronische muziek. Bovendien heeft hij de skills om een bijzonder programma te cureren, waarvoor So What’s Next? hem gevraagd heeft. Voor deze openingsavond van So What’s Next? in de Paterskerk nodigde hij zijn muziekvrienden Thus Owls en Niels Broos uit. Een unieke avond dus met als apotheose BINKBEATS’ liveshow, waarin hij op meer dan vijftig instrumenten speelt.

BINKBEATS, alias Frank Wienk, brak in 2014 wereldwijd door met zijn Beats Unraveled-serie op het YouTube-kanaal van Boiler Room, waar hij op innovatieve manieren met niet-traditionele instrumenten tracks coverde van o.a. Aphex Twin en Flying Lotus. In de loop van het decennium ontwikkelde hij een geheel eigen muzikale woordenschat, waarbij zijn composities de territoria van jazz, hiphop, klassiek, ambient pop, minimalisme en techno overstijgen.

Support acts
Thus Owls
Montreal’s donkere parel, het Zweeds-Canadese koppel Erika en Simon Angell, zijn sinds hun debuut uit 2009 een unieke en onafhankelijke stem geworden in de alternatieve muziekscene. Simon’s charismatische gitaarwerk vermengt zich perfect met Erika’s drang om met haar zang een geluid te creëren waardoor hun ongewone composities steeds nieuwe verrassende vormen aannemen. Een band die grenzen blijft verleggen ‘met jazz-precisie’.

Niels Broos
Toetsenist Niels Broos is niet alleen een exponent van deze potpourristische muziektijdgeest, hij is één van de belangrijkste Nederlandse aanstichters van een urgente stroming die het midden vindt van hiphop, elektronica en jazz. Broos was lid van het Kyteman Orchestra en vormt een spil in het werk van Binkbeats en Jameszoo met wie hij samenwerkte op diens laatste Brainfeeder album.

Zaterdag 2 november
Muziekgebouw Eindhoven

Op de zaterdagavond staat in het Muziekgebouw een tiental concerten op het programma. De hoofdgasten zijn Cécile McLorin Salvant en Snarky Puppy. Snarky’s bandleider Michael League cureerde voor zijn avond de bands Sirintip en Ghost-Note.

Kaartkopers van het Snarky Puppy concert krijgen Sirintip als voorprogramma; Kassa Overall & Sullivan Fortner verzorgen het voorprograma bij het concert van Cécile McLorin Salvant.
Bezoekers van zowel Snarky Puppy als Cécile McLorin Salvant hebben op deze avond ook toegang tot de concerten van Perhaps Contraption, Doppler Trio, Maisha, Ghost-Note, Tatiana Parra & Vardan Ovsepian, Supernova en Jazz Junkies die plaatsvinden op diverse andere podia in het Muziekgebouw.

CÉCILE MCLORIN SALVANT
De 29-jarige Cécile McLorin Salvant heeft vijf albums en maar liefst drie Grammy’s voor Best Jazz Vocal Album op haar naam staan. Nu komt ze naar So What´s Next? met haar nieuwe plaat The Window, waarmee ze vorig jaar een Grammy won. Op The Window staan duetten die ze met pianist Sullivan Fortner maakte. Samen verkent het duo alle mogelijkheden van het samenspel tussen piano en zang.
‘De beste jazz-zangeres van haar generatie,’ oordeelt de Volkskrant. Met haar eigenzinnige stemgebruik en enorme wendbaarheid weet ze vergeten composities tot leven te wekken en een nieuwe glans te geven. Zo zingt ze vaudeville, country blues, Broadway songs en Franse chansons naast haar eigen composities.

SNARKY PUPPY
Fusionjazz-collectief Snarky Puppy releasde in het voorjaar zijn nieuwe album Immigrance. De groep rondom bandleider en bassist Michael League bestaat uit zo’n 25 roulerende bandleden, waarvan iedereen er een indrukwekkende muzikale carrière op nahoudt als sideman (voor o.a. Erykah Badu, Snoop Dogg, Kendrick Lamar), producer (voor o.a. Kirk Franklin, David Crosby, Salif Keïta) of als solist, zoals de toetsenisten Bill Laurence en Shaun Martin en saxofonist Bob Reynolds.

Het nieuwe album gaat volgens Michael League over ‘movement’; “The idea here is that everything is fluid, that everything is always moving and that we’re all in a constant state of immigration. Obviously the album’s title is not without political undertones.”

Zondag 3 november
Diverse locaties in de binnenstad van Eindhoven.
Tijdens de derde (gratis toegankelijke) festivaldag van So What’s Next? ontdek je het nieuwste opkomende talent uit de Verenigde Staten en Europa. Het festival presenteert een uitgebreid showcase programma met vertegenwoordigers uit de levendige jazzscene van New York en Los Angeles. Laat je onderdompelen in een breed en vernieuwd programma met 50 opvallende artiesten on the rise in cafés, winkels, op straat, in hotels: overal klinkt jazz en voel je de jazz vibe. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.